Dirigent Raf Van Looveren

Raf werd geboren in Wilrijk in 1979 en was 5 jaar toen hij op slagwerk zijn eerste muzikale stappen zette aan de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs in Antwerpen. Op 10-jarige leeftijd voegde hij er de cornetstudie aan toe in de klas van Arthur Vanderhoeft. Hij vervolgde zijn muziekstudies aan het Lemmensinstituut in Leuven waar hij, na het beëindigen van de Kunsthumaniora, de Conservatoriumafdeling doorliep. In 2000 behaalde hij het einddiploma voor cornet en in 2001 dit voor slagwerk. Na enkele jaren van specialisatie, vervolmaakte hij in 2003 zijn cornetstudies met het maximum van de punten.

Raf speelde jarenlang als principal cornet bij meervoudig Belgische en Europees Kampioen Brassband Willebroek. Momenteel is hij 1ste solist cornet bij het Groot Harmonieorkest der Gidsen en een vaak gevraagd solist in binnen- en buitenland. Bovendien behaalde hij enkele belangrijke solo-titels. Zo werd hij op zeer jonge leeftijd solo-champion in Zwitserland, werd hij in 2004 Europees solo-kampioen in Glasgow en is hij uitgeroepen als beste solist op de British Open in Birmingham.

Naast het zelf bespelen van de cornet werd Raf Van Looveren ook actief als dirigent. Hij begon als jonge knaap bij Resisto, de jeugdafdeling van De Jonge Scheuten uit Wuustwezel. Op latere leeftijd kreeg hij de kans om Brassband De Kempenzonen uit Tielen, Brassband Hombeek en Brassband Scaldis onder zijn hoede te nemen. Met deze laatste band werd hij in 2015 Belgisch kampioen in 1ste divisie.

Sinds mei 2014 heeft Raf Van Looveren de muzikale leiding over Jeugdbrassband Kempenzonen Tielen.