geschiedenis

Op 22 september 1878 ondertekenden de pioniers van de Kempenzonen het eerste reglement. Deze dag wordt als officiële stichtingsdatum van de Tielense fanfare beschouwd.  In de eerste zeventig jaar waren de opbrengsten van de toneelbond, een onderafdeling van de Kempenzonen, een belangrijke bron van inkomsten voor de aanschaf van instrumenten en andere benodigdheden.

groepsfoto uit 1938
De Kempenzonen vieren de 50ste verjaardag met een nieuwe vlag in 1938

De Kempenzonen vonden hun plezier in ledenfeesten, sangriarecepties en marsuitstappen in eigen en omliggende dorpen. Aan deze agenda werden de laatste decennia tal van buitenlandse concertreizen gekoppeld (Spanje, Finland, het voormalige Oost-Duitsland, Nederland, Engeland, Duitsland, …) Ook deelnemen aan wedstrijden stond op het activiteitenprogramma.

De eerste 16 dirigenten waren de betere muzikanten of een schoolmeester met enige muziekkennis. Vanaf de jaren 70 werd er gekozen voor een geschoolde dirigent. Mede door de stuwende werking van het bestuur, gesteund door het jeugdbestuur (vanaf 1980) werd een degelijk instrumentarium opgebouwd.

De kempenzonen bestaan honderd jaar in 1978

De muzikale uitstraling door wedstrijdsuccessen en radio-optredens zorgde voor een aantrekkingskracht op de Tielense jongeren. Jonge muzikanten kregen een degelijke opleiding via de muziekacademie, de opleidingsband Sonore en een slagwerkorkest. Samen met het muzikantenpotentieel steeg het muzikale niveau aanzienlijk. De Kempenzonenbrassband stond in het verleden onder de leiding van verschillende dirigenten waaronder Eddy Avonds, Erwin Pallemans, Jan Van Hove, Raf Van Looveren en Michel Leveugle.

De fanfaregemeenschap bestaat sinds de jaren 2000 uit 3 ensembles: Brassband De Kempenzonen o.l.v. Kevin Van Giel, Jeugdbrassband De Kempenzonen o.l.v. Raf Van Looveren en het Drumteam o.l.v. Marc Nuyts.

Concertreis Arundel, Engeland in 2014

Met alle ingrediënten momenteel aanwezig waaronder opleiding, begeleiding, een modern management en een sympathieke achterban, staan de Kempenzonen sterk. Ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan in 1998 van de Tielense fanfare werd door Marc Nuyts de geschiedenis verhaald in een boek dat de titel meekreeg “Fanfare De Kempenzonen… het muzikale hart van Tielen”. Dit boek kan nog steeds besteld worden bij één van onze bestuursleden.

Top